Zika Bukan Penghalang Melancong Ke Luar Negara

68
0
KUALA LUMPUR: Penularan kes zika di luar negara seperti Singapura, Thailand, Amerika Syarikat dan Mexico tidak menghalang sebilangan rakyat negara ini daripada melancong keluar negara.

Mereka berpendapat kes pembawaan nyamuk ini tidak akan terkena kepada mereka apatah lagi mereka telah membuat persediaan bagi menghadapinya.

Tinjauan Bernama pada Pameran Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia 2016 (Matta Fair 2016) yang berakhir Ahad di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) mendapati ramai yang masih berminat untuk mendapatkan pakej pelancongan murah yang ditawarkan.

Seorang pengunjung Nurul Awanis Abdul Wahid, 46, berkata walaupun mungkin ramai yang takut untuk melancong, namun ia tidak menghalang beliau dan keluarganya untuk merancang percutian ke luar negara.

“Kalau kami mengambil keputusan untuk melancong, kami akan merujuk dahulu kepada pihak Kementerian Kesihatan mengenai langkah yang perlu kami ikuti,” katanya.

Eizza Athirah Shamsol Akmal, 17, pula berkata rancangannya untuk melancong ke Hong Kong bersama keluarganya pada hujung tahun ini akan tetap diteruskan seperti yang dirancang.

“Kami datang ke Matta Fair untuk membuat tinjauan harga dan pakej terbaik yang ditawarkan. Pada saya isu Zika bukan berupa masalah selagi kita mengambil  langkah pencegahan ke atasnya,” katanya.

Sarah Liyana Abu Hassan, 26, berpendapat orang ramai awam tidak perlu panik, sebaliknya perlu mengambil tahu lebih lanjut tentang virus itu sebelum membuat keputusan melancong.

“Kalau boleh elakkan daripada melancong ke negara yang sudah ada penyebaran luas Zika. Saya secara peribadi tidak begitu risau tentang zika seperti berlaku wabak SARS (Sindrom Pernafasan Akut Teruk) sebelum ini,” katanya yang baru pulang dari Singapura.

Disahkan dua kes zika dilapor berlaku dalam negara setakat semalam yang satu daripadanya membawa kepada kematian yng berpunca daripada jangkitan tempatan.

Sementara kes pertama berlaku apabila penghidapnya didapati positif virus berkenaan selepas pulang daripada Singapura.