WSJ Dedah 1MDB Pindah AS$850 Juta Ke Entiti Pesisir Luar

114
0

KUALA LUMPUR: Akhbar Wall Street Journal (WSJ) mendakwa 1MDB menghantar sekurang-kurangnya AS$850 juta tahun lalu kepada sebuah entiti pesisir luar yang dibentuk supaya ia kelihatan sebagai dana harta negara atau ‘sovereign wealth fund’ yang dimiliki oleh Abu Dhabi.

Menurut WSJ, laporan berkenaan adalah berdasarkan kepada dokumen yang diteliti dan disemak oleh penerbitan berkenaan dan mereka yang biasa dengan perkara itu.

“Satu unit 1MDB memindahkan sekurang-kurangnya AS$850 juta melalui tiga urus niaga pada tahun lalu kepada sebuah syarikat yang berdaftar di Kepulauan British Virgin dengan nama yang membuatnya kelihatan seperti dikawal oleh IPIC (International Investment Petroleum Co)”, menurut dokumen pemindahan itu yang dilihat oleh WSJ dan dua orang biasa dengan perkara tersebut.

“1MDB menghantar wang kepada ‘Aabar Investments PJS Ltd’ yang hampir menyerupai nama anak syarikat milik penuh IPIC iaitu Aabar Investments PJS menurut dokumen itu.”

Memetik mereka yang biasa dengan perkara itu, WSJ berkata eksekutif di IPIC dan Aabar yang menyiasat pemindahan itu memutuskan bahawa tiada satu pun daripada kedua-dua dana itu dimiliki oleh Abu Dhabi atau dikawal syarikat Kepulauan British Virgin.

“Rekod di Kepulauan British Virgin tidak memberi apa-apa butiran mengenai pemilik atau pengarah syarikat.

“Rekod menunjukkan firma di Kepulauan British Virgin itu ditubuhkan pada 14 Mac, 2012 dan dibubarkan pada 23 Jun tahun ini, semasa bidasan semakin memuncak ke atas 1MDB daripada ahli politik pembangkang dan juga dari kalangan parti Najib (Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak), ” katanya.

Malaysiakini telah menghantar e-mel kepada 1MDB untuk ulasan mereka. – MK