Tun M Genggam Jerami, Beliau Akan Gagal Lagi – Salleh Keruak

108
0
KONGSI

KUALA LUMPUR: Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak menyifatkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai terdesak berhubung dengan tindakan undang-undang yang difailkannya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

“Beliau mengenggam jerami,” kata senator itu dalam satu kenyataan media.

“Mahathir cuba untuk menjatuhkan Perdana Menteri melalui Umno. Beliau gagal. Mahathir cuba undi tidak percaya di parlimen. Beliau gagal.

“Sekarang Mahathir cuba untuk mengheret Najib ke mahkamah. Tuduhannya adalah palsu, maka beliau akan gagal sekali lagi.

“Mahathir sudah kehabisan pilihan. Tindakan ini menunjukkan bahawa beliau tidak lagi mempunyai sebarang saluran politik,” katanya.

Pagi tadi, Dr Mahathir dan dua yang lain hari ini memfailkan saman terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bagi kemungkiran kewajipan fidusiari dan salah-laku tort misfeasance dalam jawatan awam.

Pplaintif lain adalah bekas ahli Wanita Umno Langkawi Anina Saadudin dan bekas Naib Ketua Umno bahagian Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

Najib adalah defendan tunggal dalam tuntutan itu.

Ketiga-tiga plaintif adalah sebahagian daripada gerakan Deklarasi Rakyat untuk menyingkirkan Najib sebagai perdana menteri.

Mereka memohon perintah mahkamah untuk mengisytiharkan Najib melakukan tort misfeasans dalam jawatan awam dan tort kemungkiran fidusiari dengan menyalah-gunakan kedudukannya.

Menurut mereka, Najib sebagai perdana menteri, pengerusi BN, presiden Umno dengan niat jahat dan mala fide menghalang, mencampuri, menindas dan menyalah pintas pelbagai siasatan dan inkuiri berhubung skandal 1MDB berserta kemasukan dana dalam anggaran RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadi banknya.

Mereka juga memohon perisytiharan yang sama di mana Najib menyalah-gunakan kedudukan beliau untuk mengambil tindakan terhadap Anina dan Khairuddin.

Mereka juga menuntut RM2.6 bilion sebagai ganti rugi teladan dan ganti rugi berpanjangan sebanyak RM42 juta.

Najib telah berulang kali menafikan sebarang salah laku dan mendakwa tuduhan berkenaan adalah angkara mereka yang berkomplot untuk menjatuhkannya. – MK