Tiada Aduan Khalwat, Tiada Serbuan – Mujahid

40
0

KUALA LUMPUR: Pihak berkuasa agama hanya akan membuat serbuan membanteras aktiviti khalwat atau maksiat lain sekiranya menerima aduan yang kukuh mengenai perbuatan itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, berkata pihak yang mahu membuat aduan pula digalakkan menasihati pelaku maksiat itu terlebih dahulu, sebelum melaporkannya kepada pihak berkuasa agama.

Selepas menerima aduan, katanya, pihak berkuasa agama akan menyiasat bagi memastikan perbuatan maksiat itu benar-benar berlaku, dan hanya akan membuat serbuan selepas mendapatkan waran serta dengan kehadiran polis.

Beliau berkata demikian ketika memberi penjelasan berhubung laporan The Star yang memetiknya sebagai berkata, pihak berkuasa agama tidak akan lagi mengetuk dan memecahkan pintu pada waktu malam untuk operasi khalwat dan aktiviti maksiat lain, yang mencetuskan polemik.

“Bagi pihak berkuasa, sebarang penguatkuasaan terhadap nilai moral perlu dilaksanakan secara berhati-hati dan memastikan sama ada ia dilakukan dalam ruangan peribadi atau awam.

“Sebagai kerajaan, apa yang kamu lakukan dalam ruang peribadi bukan urusan kami, namun sebagai orang Islam yang melihat jirannya melakukan kesalahan, adalah tanggungjawab kamu untuk menasihati jiran itu,” katanya pada sidang media selepas Persidangan Meja Bulat Falsafah dan Tatacara Hukuman Jenayah Syariah Dalam Mencapai Matlamat Rahmatan Lil Alamin di sini, hari ini.