“SPRM, Jangan Lindungi Guan Eng” – Mahfuz Omar

128
0
KONGSI

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia digesa mempercepatkan siasatan ke atas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berhubung isu pembelian rumah berharga RM2.8 juta yang didakwa di bawah harga pasaran.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar menegaskan sekiranya hasil siasatan mempunyai bukti kukuh, SPRM perlu mencadangkan kepada Peguam Negara supaya mengambil tindakan pendakwaan ke atas Guan Eng.

Dalam satu kenyataan, Mahfuz menyatakan beliau benar-benar ingin tahu bagaimana Guan Eng boleh membeli rumah pada harga tersebut.

“Saya juga hendak tahu adakah benar dan bagaimana Guan Eng boleh membeli rumah tersebut di bawah harga pasaran? Saya menggesa SPRM menyiasat apakah ada timbal balas daripada jual beli ini?,” jelas Mahfuz.

Tegasnya lagi, SPRM tidak sepatutnya dilihat melindungi pelaku rasuah, hanya kerana mereka mempunyai kedudukan dan kuasa.

Ini kerana ia seolah-olah memberi gambaran undang-undang Malaysia melindungi mereka yang berkuasa dan menghukum rakyat biasa.

“Jangan lindungi Guan Eng, jika cukup bukti dakwa mereka dan jika sabit kesalahan hukuman yang setimpal perlu dikenakan,” tegas Mahfuz.

SPRM juga menurut beliau tidak boleh dilihat menjadi alat kepada mana-mana pihak yang cuba memburukkan seseorang dengan isu rasuah tanpa penjelasan hasil daripada siasatan.

Guan Eng sebelum ini mengalu-alukan siasatan (SPRM) terhadap pembelian banglonya pada harga RM2.8 juta kerana yakin tidak wujud sebarang unsur rasuah dalam proses pembelian itu, Guan Eng turut menggesa SPRM untuk menyegerakan siasatan.