Potongan Gaji PTPTN Untuk Manfaat Generasi Akan Datang – Wan Saiful

21
0

KUALA LUMPUR: Pelaksanaan Potongan Gaji Berjadual (PGB) sebagai kaedah bayaran balik bagi pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan tetap diteruskan tahun hadapan setelah mengambil kira keadaan peminjam sekarang dan generasi akan datang.

Pengerusi PTPTN, Wan Saiful Wan Jan berkata, pihaknya mengambil maklum suara peminjam yang berdepan kadar pemotongan yang tinggi, namun dalam jangka masa panjang, ia dapat memastikan jutaan generasi muda dapat masuk ke universiti.

“Saya ambil maklum pandangan dan cadangan yang menyusuli pengumuman tersebut. Saya mendengar kegusaran mereka dan saya bersedia mempertimbang rayuan daripada mereka yang memerlukan pertimbangan khas.

“Ada yang menyatakan bahawa mekanisme PGB adalah bertentangan dengan Perjanjian Pinjaman yang telah ditandatangani. Saya ingin nyatakan bahawa melalui perjanjian yang mereka tandatangani tersebut, peminjam telahpun bersetuju untuk membuat bayaran balik mengikut apa-apa skim yang ditetapkan oleh PTPTN, termasuk potongan gaji melalui majikan.

“Ada juga yang memberi komen mengenai kuasa majikan untuk membuat potongan gaji. Seksyan 29, Akta PTPTN 1997 telah memperuntukan kuasa kepada PTPTN untuk mengarahkan majikan untuk melaksanakan potongan gaji ke atas peminjam. Maka peruntukan undang-undang telah ada,” kata Wan Saiful melalui kenyataannya, hari ini.

Wan Saiful turut menegaskan PTPTN sentiasa mengambil berat keperluan rakyat, dan oleh itu skim baru itu dapat memberi manfaat kepada generasi akan datang.

“Kerajaan mempunyai pilihan adakah mahu memberi keutamaan kepada peminjam hari ini, atau memastikan kelestarian PTPTN supaya jutaan anak-anak kecil hari ini mempunyai dana untuk masuk IPT pada masa akan datang. – MK