Perancis Kekal Tuan Rumah Euro 2016 – UEFA

142
0

PARIS: Kesatuan Bola Sepak Eropah (UEFA) hari ini mengesahkan Perancis kekal sebagai tuan rumah kejohanan Euro 2016 seperti dijadualkan meskipun negara itu berdepan kejadian serangan pengganas di Paris, Jumaat lalu.

“Penentuan perlawanan Euro akan ditentukan seperti dijadualkan pada 12 Disember ini di Palais des Congres di Paris, manakala kejohanan akan berlangsung di Perancis mulai 10 Jun hingga 10 Julai 2016,” kata UEFA dalam satu kenyataan.

Pegawai rasmi Perancis setakat ini mengesahkan seramai 129 terbunuh dan 99 lagi parah berikutan beberapa siri keganasan di ibu negara Perancis.

Stade de France menjadi salah satu lokasi sasaran serangan ketika pasukan kebangsaan menentang Jerman dalam perlawanan persahabatan.

Serangan itu telah membawa kepada kebimbangan keselamatan menjelang Euro 2016, dan membawa kepada persoalan sama ada terdapat pertukaran tuan rumah.

Namun UEFA menyatakan bahawa tidak ada rancangan untuk mengubah lokasi kejohanan itu.

“Berikutan peristiwa dramatik yang berlaku di Paris Jumaat lepas, UEFA dan pihak EURO 2016 ingin menegaskan komitmennya dalam memastikan keselamatan dan pengawasan di tengah-tengah perancangan organisasi mereka,” menurut kenyataan UEFA.

“Walaupun tidak ada sebab untuk mempercayai bahawa EURO mungkin menjadi sasaran mana-mana serangan, potensi ancaman pengganas sentiasa diambil kira, sejak awal projek.

“Pihak EURO 2016 dan semua pihak berkepentingan yang terlibat dalam penganjuran kejohanan itu akan terus bekerjasama dan tetap akan sentiasa memantau tahap risiko bagi kejohanan itu dan merancang organisasi masing-masing.

“Selama lebih tiga tahun, pihak Euro 2016 telah bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa berkaitan untuk membangunkan mekanisma yang paling sesuai bagi menjamin kejohanan yang selamat dan kami yakin bahawa langkah-langkah yang perlu akan diambil. – Reuters