Penurunan Ringgit Tak Jejas Pelan Rasionalisasi Hutang 1MDB

246
0

KUALA LUMPUR: Pelan rasionalisasi hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak akan terjejas oleh penurunan ringgit kerana syarikat itu memiliki aset dalam dolar AS, kata Presiden dan Pengarah Eksekutifnya, Arul Kanda.

Ini akan membolehkan syarikat itu membayar hutang luarnya yang didenominasikan dalam dolar AS.

“Kita mempunyai syarikat jana kuasa di negara asing seperti Bangladesh dan Mesir. 1MDB adalah penjana kuasa bebas terbesar di kedua-dua negara itu. “Kami juga ada aset di Abu Dhabi dan Pakistan.

Kesemua aset adalah dana dalam bentuk dolar AS,” katanya dalam program Soal Jawab TV3 yang disiarkan malam tadi. Arul berkata ini bermakna 1MDB memiliki lindung nilai semula jadi yang aliran tunai diterima dalam dolar untuk membayar hutang. 1MDB juga turut mempunyai pelbagai aset lain yang dapat disandarkan ke atas dolar AS.

Beliau juga menyifatkan 1MDB berada di landasan yang betul bagi memenuhi objektif pembangunan strategiknya. “Bagi 1MDB untuk kita tidak ada masalah untuk tarik pelabur, yang masalahnya ialah tuduhan dan tohmahan politik,” katanya.

Pelabur yakin terhadap aset 1MDB kerana mereka memiliki asas kukuh sebagai contohnya Edra Energy yang menjana hasil kira-kira RM5 bilion setahun, katanya.

Menurutnya, ramai pelabur berminat membeli aset 1MDB pada harga pasaran dan kira-kira 40 syarikat juga menunjukkan minat dalam pembangunan di Bandar Malaysia, antara lainnya.