Pemuda BN Setuju SPRM Perlu Panggil Najib Jelaskan RM2.6 Bilion

468
0

KUALA LUMPUR: Ketua Pemuda Barisan Nasional Khairy Jamaluddin Abu Bakar hari ini menyatakan persetujuannya yang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) harus memanggil perdana menteri tampil menjelaskan sumbangan derma RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadinya.

Katanya, SPRM mesti bertindak bebas dan bersetuju yang dengan mendapatkan penjelasan Datuk Seri Najib Razak, ia akan memberi gambaran yang lebih jelas berhubung kontroversi yang timbul.

“Kalau perlu keterangan perdana menteri sendiri untuk bantu siasatan supaya lebih menyeluruh. Ini bukti SPRM menjalankan siasatan tanpa ‘fear or favour’ (rasa takut atau menyebelahi mana-mana pihak),” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Pemuda BN di Pusat Dagangan Dunia Putra hari ini.

“Tindakan SPRM itu mestilah berterusan sehingga agensi bebas itu dapat membuktikan satu gambaran yang lebih jelas kepada rakyat Malaysia tentang apa sebenarnya yang berlaku,” kata Khairy yang juga ketua Pemuda Umno.

Katanya, jika presiden parti itu perlu berbuat demikian untuk membantu SPRM menjalankan siasatan, rakyat boleh percaya yang tiada apa yang hendak disembunyikan dan siasatan itu bersifat telus.

SPRM semalam mengumumkan mengenal pasti penderma dari Timur Tengah yang menyumbangkan sebanyak RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadi Najib, tetapi tidak menamakan individu berkenaan.

Agensi anti-rasuah itu berkata, ia akan memanggil perdana menteri untuk tampil memberikan penjelasan mengenai sumbangan itu.

Khairy kelmarin berkata, Najib sebagai presiden Umno tidak melakukan sebarang jenayah dengan menerima sumbangan itu bagi pihak parti.

“Di Malaysia, tidak ada undang-undang melarang parti politik daripada menerima sumbangan daripada penyokongnya,” Khairy dipetik sebagai berkata portal berita Malaysiakini.

Pemimpin pembangkang dan wakil masyarakat sivil bagaimanapun berkata, perbuatan Najib itu melanggar undang-undang kerana Akta SPRM mentakrifkan derma dan hadiah sebagai suapan, dan pemegang jawatan awam tidak boleh menerima wang tersebut.

Akta itu juga menyatakan sebarang bentuk suapan yang diterima dianggap rasuah, melainkan jika dibuktikan sebaliknya. – INSIDER