Menteri Luar Belanda Letak Jawatan Sehari Selepas Mengaku Menipu

27
0

THE HAGUE: Menipu mengenai satu majlis rasmi lebih sedekad lalu, tetapi dalam tempoh tidak sampai 48 jam, Menteri Luar Belanda terima padah perbuatannya itu.

Sehari selepas mengaku berbohong mengenai kehadirannya pada satu mesyuarat di Rusia pada 2006, Halbe Zijstra ambil keputusan letak jawatan.

Pengumuman penuh emosi oleh Zijstra dibuat di Parlimen, sejurus sebelum sesi bahas bermula, di mana beliau sudah menjangkakan akan dibidas oleh pembangkang mengenai penipuannya itu.

Ia turut disaksikan Perdana Menteri, Mark Rutte.

Zijlstra, merupakan anggota VVD, sebuah parti berhaluan tengah kanan pimpinan Rutte, yang berjaya membentuk kuasa di Belanda Oktober lepas.

Sepanjang tempoh itu, beliau jadi menteri pertama dalam kabinet Rutte yang letak jawatan.

Peletakan jawatannya menyusul sehari sebelum beliau dijadual bertemu rakan sejawatannya dari Rusia, Sergey Lavrov di Moscow.

Sebelum ini, Zijlstra membuat kenyataan bahawa beliau pernah hadir dalam pertemuan di rumah persinggahan Presiden Rusia, Vladimir Putin pada tahun 2006.

Ketika mesyuarat itu, Putin mengeluarkan kenyataan bahawa beliau menganggap  Belarus, Ukraine and negara-negara Balkan sebagai sebahagian daripada “Greater Russia.”

Pada Selasa, Zijlstra tampil mengaku bahawa beliau berbohong dan tidak hadir di majlis itu sebaliknya mendengar ucapan Putin itu daripada pihak lain.

Mengikut jadual, Ziljstra yang menjawat jawatan Menteri Luar Belanda sejak empat bulan lalu itu sepatutnya bakal bertemu dengan rakan sejawatnya Lavrov di Moscow hari ini.

Setakat ini belum ada pengumuman mengenai siapa pengganti Ziljstra.