Malaysia Kaji Cadangan Perancis Beli Jet Pejuang Rafale – Hishammuddin

872
0

KUALA LUMPUR: Malaysia sedang mengkaji cadangan dari Perancis untuk membeli jet pejuang Rafale tetapi sebarang keputusan bergantung kepada sejauh mana kemampuan terhadap pesawat itu kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Selasa.

Malaysia, yang mahu menggantikan pesawat pejuang Rusia MiG-29, dikatakan sedang mengkaji keupayaan Rafale, Boeing F/A-18, Saab Gripen dari firma Sweden dan Eurofighter Typhoon.

Pengilang Perancis Dassault Aviation, yang membina Rafale dikatakan mengadakan perbincangan dengan Malaysia untuk membekalkan sejumlah 16 daripada jet pejuang pelbagai peranannya.

“Masih terlalu awal untuk mengumumkan apa-apa tentang perkara ini,” katanya kepada sidang akhbar bersama dengan Menteri Pertahanan Perancis Jean-Yves Le Drian di ibu negara Malaysia.
“Ia adalah sebahagian daripada industri ini dan ia adalah satu cadangan sedang kita lihat dan saya sangat telus dengan rakyat Malaysia bahawa ia adalah satu persoalan kemampuan,” katanya, apabila ditanya mengenai minat Malaysia terhadap jet pejuang itu.

Keputusan Malaysia dijangka diketahui tahun ini, tetapi eksekutif-eksekutif industri penerbangan telah memberi amaran bahawa masalah fiskal yang berpunca dari harga yang lebih rendah bagi minyak dan komoditi boleh membawa kepada kelewatan untuk membuat pesanan.
Hishammuddin juga berkata bahawa beliau tidak berbincang dengan rakan sejawatannya dari Perancis pada Selasa mengenai perolehan syarikat penerbangan helikopter Mistral, yang cuba dijual Perancis.

Perancis, tahun lalu menggantung penjualan dua kapal perang Mistral ke Rusia, selepas datang di bawah tekanan daripada sekutu Baratnya mengenai peranan Rusia dalam krisis di Ukraine.

Presiden Francois Hollande berkata terdapat beberapa pembeli berpotensi untuk syarikat penerbangan itu.

Negara-negara yang dikatakan berminat dalam syarikat penerbangan helikopter itu termasuk Malaysia, Brazil, Singapura, Kanada dan Mesir.