Kenapa Saya Boleh Kritik Najib Tapi Liong Sik Tidak? – Tun M

324
0
KONGSI

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah berkata adalah aneh kerana beliau diberi kebebasan bersuara untuk mengkritik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tetapi bekas Presiden MCA Tun Dr Ling Liong Sik tidak boleh berbuat demikian.

Mahathir berkata demikian dalam afidavitnya untuk menyokong permohonan Ling untuk membatalkan saman fitnah Najib ke atas dirinya hari ini.

Katanya, beliau menerima jawapan Najib berhubung tuntutan balas Ling bahawa beliau (Najib) menerima kritikan Mahathir sebagai ‘… amalan yang sihat, kebebasan bersuara di bawah kepimpinan plaintif sebagai perdana menteri Malaysia.

“PM adalah betul (sekurang-kurangnya berhubung perkara ini).

“Oleh itu ia seolah-olah pelik bagi saya kerana diberikan hak untuk kebebasan bersuara, tetapi bukannya Ling,” katanya dalam afidavit.

Mahathir juga mengakui bahawa beliau berulang kali mendesak Najib supaya berundur kerana tidak layak menjadi PM.

Bekas perdana menteri berusia 91 tahun berkata di sebalik menuduh Najib berbohong di khalayak ramai dan mencuri, mengamalkan rasuah, terbabit dalam pengubahan wang haram dan menjejaskan sistem perlembagaan dan undang-undang negara, Najib tidak menyamannya. – MK