Dakwaan Layanan Buruk Terhadap Murid Tak Benar – Guru

113
0
KONGSI
GUA MUSANG: Murid Orang Asli di SK Tohoi tidak pernah dizalimi oleh guru-guru mereka.

Salah seorang guru di sekolah itu yang enggan dikenali berkata, beliau dan rakan-rakannya berasa terganggu dengan dakwaan yang dibuat oleh ibu bapa kanak-kanak sekolah itu.

“Saya benar-benar tidak tahu bagaimana mereka boleh membuat tanggapan itu.

“Malah cakap-cakap bahawa kita mahu mendenda kanak-kanak kerana berenang di sungai juga tidak benar,” katanya sambil menambah guru-guru tidak diberi peluang untuk memberi penjelasan cerita sebenar daripada pihak mereka.

“Sebagai guru, kami bertanggungjawab terhadap murid-murid kami, mengapa kami perlu menganiaya mereka?

“Saya merayu kepada masyarakat Orang Asli supaya tidak menuding jari kerana dakwaan ini adalah tidak benar,” katanya ketika ditemui di sekolah itu, Isnin.

Beliau diminta mengulas mengenai laporan di media sosial tentang dakwaan layanan buruk yang diberikan terhadap murid-murid.

Sebuah portal berita melaporkan ada murid yang mendakwa mereka perlu tidur di atas lantai simen dan memakai pakaian seragam kotor ke sekolah.

Guru itu yang telah mengajar di SK Tohoi selama tiga tahun berkata aktiviti sekolah berjalan seperti biasa walaupun semua orang sedang berkabung ekoran kematian kanak-kanak Orang Asli.

Tujuh murid telah hilang selama 46 hari sejak 23 Ogos.

“Jika kita telah menzalimi murid-murid, ia sudah lama dilaporkan oleh media masa,” kata guru itu.

Pengawal keselamatan sekolah Ainig Ahod, 40, berkata guru sewajarnya memberi penjelasan.

Katanya, pelajar hanya akan ditegur jika mereka nakal.

“Malah sebahagian ibu bapa pun mengaku bahawa anak-anak mereka mempunyai masalah disiplin dan sukar untuk dikawal,” katanya.