Ali Tinju Dibebas Dengan Jaminan Polis

113
0

KUALA LUMPUR: Veteran tentera Mohd Ali Baharom atau Ali Tinju yang ditahan reman sejak semalam dibebaskan dengan jaminan polis.

Timbalan Ketua Polis Daerah Dang Wangi Supt Habibi Majinji berkata pihaknya merakam keterangan daripada Mohd Ali, 44, yang dipercayai mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan melalui aplikasi WhatApps susulan kekecohan di Kompleks Kota Raya.

“Ali yang ditahan reman di bawah Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi dan dibebaskan hari ini,” katanya kepada Bernama.

Ahad lalu sekumpulan individu dipercayai pelanggan dan jurujual telefon bimbit bergaduh di tingkat bawah kompleks beli belah itu dan klip video pergaduhan itu yang berdurasi 2 minit 30 saat dimuat naik dalam YouTube.

Video itu menunjukkan beberapa lelaki bergaduh dengan jurujual di sebuah kedai telefon bimbit dengan ada yang membaling kerusi ke dalam kedai berkenaan. Seorang lagi daripada 14 suspek yang diburu berhubung pergaduhan berkenaan berjaya ditahan semalam menjadikan suspek yang ditahan setakat ini 2 orang.

Habibi berkata lelaki berusia 30-an itu ditahan dirumahnya di Kampung Sungai Mulia, Setapak di sini kira-kira pukul 8 malam semalam dan dia ditahan reman 2 hari mulai hari ini.
Sementara suspek yang ditahan pada hari kejadian, dituduh di Mahkamah Majistret pagi ini di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan atas kesalahan ugutan jenayah sementara 13 lagi suspek masih diburu, katanya.

Sementara itu di Mahkamah Majistret di sini hari ini, penjaga parkir Khairuddin Arbi @ Omar, 38, dihukum penjara 4 hari dan denda RM1,800 setelah mengaku bersalah mengugut lima jurujual kedai telefon. – INSIDER