7 Ribu UMNO Cawangan Desak Perubahan Pimpinan Parti

608
0

PETALING JAYA: 81 ketua UMNO cawangan dari lapan UMNO Bahagian Johor menyuarakan rasa tidak puas hati dan mendesak supaya perubahan dibuat dalam pimpinan tertinggi demi kebaikan parti.

Mereka mendakwa lebih banyak gerakan besar-besaran akan dibuat di mana tujuh ribu UMNO cawangan seluruh negara akan berbuat demikian selepas merasakan diri disisih.

“Kami tak mahu Presiden dan orang-orang Presiden menggadaikan masa depan kami,” kata Ketua UMNO Cawangan Kulai Jaya 2, Zainuddin Abdul Hamid.

“Berdasarkan maklumat risikan yang kami ada, sudah 200 cawangan bersama kami dan selepas perbincangan ada tujuh ribu lagi cawangan termasuk dari Sabah,” tambahnya.

Dia berkata semua cabang yang hadir bersamanya terdiri dari Bahagian Gelang Patah, Tebrau, Pasir Gudang, Pagoh, Labis, Kulai, Segamat dan Kluang.

Mereka menafikan tindakan itu dibuat ekoran khabar angin kononnya Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin bakal dipecat dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) parti itu petang Selasa.

Mereka turut menafikan dakwaan Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang dilaporkan dalam media semalam bahawa kesemua ketua-ketua cawangan yang ‘anti Najib’, didana oleh pemimpin tertentu.

“Ku Nan (Tengku Adnan) keluar kenyataan kata kami didana. Bagi kami itu adalah pembohongan.Kita tetap dengan perjuangan atas nawaitu kita sendiri.

“Kenyataan Setiausaha Agong UMNO (yang) menyatakan kami didalangi mana-mana pihak dan dibiayai adalah kenyataan tak berasas dan tak bertaggungjawab. Kami bergerak guna kudrat dan kemampuan kami sendiri atas niat pertahankan bangsa Melayu dan Malaysia,” tegas Zainuddin.

Mesyuarat MT UMNO pada Selasa dijangka ‘panas’ berikutan khabar angin bertiup kencang beberapa tindakan bakal diambil terhadap Muhyiddin, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan beberapa lagi yang dilabel sebagai ‘pemberontak’ dalam parti.

Minggu lalu, beberapa ketua UMNO dari Bahagian Teluk Kemang dan Sepang mengadakan sidang media melahirkan rasa tidak puas hati mereka terhadap kepimpinan Najib. – FMT